Arkitektur med kärlek och omtanke

Jag har precis varit ett par dagar i Skåne och som vanligt har jag tittat mycket på arkitekturen. Jag för ju en kamp mot den nattståndna svenska 60-talsarkitekturen. Jag besökte Rosengård i Malmö och därefter Jakriborg i Hjärup. 

Jakriborg är mycket intressant eftersom det är ett bostadsområde som bryter mot etablerade konventioner inom dagens arkitektur. Jakriborg är byggt som en kopia av en medeltida Hansastad. Husen är alltså pastischer, vilket är något av de mest förbjudna som finns att rita.

Men vem skulle inte hellre vilja bo i en pastisch än i ett 60-talshus? Se själva.

Jakriborg består bara av hyresrätter, vilket är en bristvara i dessa tider.

Angående begreppet pastisch. Det är ett skällsord inom arkitektkåren. Kopior på gamla hus är pastischer och per definition dåliga. Kopior på 60-talshus går däremot bra och kallas inte för pastischer trots att de är just vad de är.

___________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra: