Svenska folkets drömhus är inte en röd container

Enligt en nyhet idag från Hemnet skulle den mest efterfrågade bostaden i Sverige vara en röd container. Det har jag svårt för att tro, men jag har inte svårt för att tro att det finns arkitekter som tror så.

UPPDATERING 9/5: Efter att inlägget publicerades har Hemnets presschef Stefan Tell yttrat sig på Twitter. Se konversation längst ned. Som framgår av svaren på mina frågor har Hemnet ingen aning om funkisvillor är populära eller inte, trots att det var just detta som var nyheten.

Enligt Hemnet som anlitat den framstående arkitektfirman Tham & Videgård skulle den mest efterfrågade villan se ut så här:

IMG_0242

I mina ögon ser det ut som en röd container:

container

I Göteborgs-Posten kan man läsa att “En arkitektbyrå slog ihop de två populäraste stilarna funkis och faluröd gammaldags villa till en enda stil.” Men det är fel. Vad arkitekterna har gjort är att de har ritat ett falurött funkishus.

En faluröd gammaldags villa ser ut så här:

944972ddcee3490428378607e193baf9

Hur har då Hemnet och arkitektfirman kommit på att en röd container är vad folket helst av allt skulle vilja ha? Det kan man läsa om på kampanjsajten hemnethemmet.se.

Undersökningen bygger klickstatistik, januari–oktober 2014, och under en viss tid har man dessutom studerat bilder för att se vad det är för hus som folk kollar på. På kampanjsidan kan man ladda ned “alla data”. Det är en sida som ser ut så här (ja, det är “alla data”):

IMG_0244

Jag vet inte hur man kommer fram till att vad folk egentligen skulle vilja bo i är en röd container av detta men jag är ju inte heller arkitekt.

På Hemnets hemsida finns annars annan intressant statistik att ta del av. Exempelvis vilka annonser som fick flest klick under 2014:

hemnet1

“Paprikahuset” och “Alienhuset” är två annonser där säljaren istället för att stajla sina hem inför fotograferingen spexat till det med paprikor respektive inredning från en science fiction-film. I övrigt verkar det vara lyxvåningar och lyxvillor som är mest klickat. Ingen röd container.

Hemnet har också en lista över mest använda sökord. Inte heller där finns något om röda containrar.

11026582_10152869094577965_2589303191460174076_n

Av detta drar i alla fall inte jag slutsatsen att svenska folkets drömhus skulle vara ett rött funkishus. Jag tror att man måste vara arkitekt för att få det till det.

Men jag är inte förvånad för som jag har skrivit om många gånger tidigare sitter den svenska arkitektkåren fast i 60-talet och är ointresserad av att lyssna på vad vanliga människor egentligen tycker.

UPPDATERING 9/5:

11203261_10152871249247965_754092045721621991_n

“Man kan säga att det är ett realistiskt drömhus, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.” (SvD)

“Det är ett realistiskt drömhem som visar hus svenskarna vill bo just nu, säger Staffan Tell.” (Expressen)

_____________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Svenska folkets drömhus är inte en röd container”

  1. Hej!

    Jag såg också detta experiment som hemnet och Tham Videgård gjort. Om du tycker att arkitektkåren sitter fast i 60-talet så sitter 98% av kataloghusen för vanliga privatpersoner fast i 70-talet. Även om man på senare tid skojat till den vanliga rektangulära lådan med sadeltak med new-england-look så är det bara en sminkad tråkvilla så som den sett ut sen sent 70-tal. Smaken är som baken…delad. Så jag tycker det är ett kul sätt att omsätta statistik.
    Det komiska är att vi i dagarna har fått klart vårat eget hus som hade byggstart i november, 2014. Resultatet är en korsning av faluröd stuga och nyfunkis. Inte långt ifrån det Tham Videgård visar. Dock med sadeltak och 20kvadrat större. Även detta med kvadratisk platta.

  2. Kataloghusen styrs av efterfrågan hos kunderna. Det är skillnaden.

  3. Om kunderna förstod dagens möjligheter med prefab och modern arkitektur skulle kataloghusen inte behöva se ut som ett fågelfors från 1977.

Kommentarer är stängda.