SD får “bara” 17,8 procent i Sifo

I senaste Sifomätningen som publiceras i Göteborgs-Posten får Sverigedemokraterna 17,8 procent. Därmed bekräftas att Yougov som i veckan hävdade att SD var Sveriges största parti med 25,2 procent var falsk. Faran är över…eller?

Angreppen på Yougovs mätning i veckan var mycket märkliga. Visst var det så att opinionsinstitutets siffror framstod som ytterst märkliga och att Sifo, som är Sveriges kanske mest respekterade institut, har en betydligt lägre siffra. Men vad ska vi dra för slutsats av det? Att allt står väl till i landet?

Så här ser SD:s trend ut i Sifomätningarna sedan valet förra hösten:

sifo

SD har alltså gått från 12,4 i oktober förra året till 17,2 nu i augusti (Sifo gör ingen mätning i juli). På mindre än ett år har SD gått framåt 5,4 procentenheter.

Jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om hur SD:s ökningar i opinionen har sett ut. Under de två gångna mandatperioderna har SD gjort liknande häv i opinionen. Partiet har gjort en kraftiga ökningar för att sedan landa på en högre nivå. Det är mycket möjligt att det är vad som har hänt nu igen. I så fall är det vi ser SD:s nya normalnivå.

Varför har det blivit så här? Jag har skrivit om det tidigare också (här och här), och jag vill verkligen understryka att det inte har någonting att göra med att Sverige över en natt skulle ha fått 17,2 procent nyfascister. Jag vet att många kulturskribenter kommer att skriva så, men de pratar i nattmössan. De har verkligen ingen koll på vad svenska folket tycker och tänker överhuvudtaget. Läs för Guds skull inga av dessa tramsiga analyser!

Fundera istället på vad det är som gör att släktingar och grannar när Sifo ringer säger att de skulle rösta på SD om det var val idag. Utgå inte ifrån att dina släktingar och grannar är kompletta idioter som behöver läxas upp. Utgå istället för att de är missnöjda över något när det gäller de gamla partierna. Ta reda på vad detta missnöje består i innan du dömer ut dem som mindre vetande.

Sakfrågan allt handlar om är invandringspolitiken och det kan då vara värt att påminna sig om att svenska folket i grunden är positivt till invandring. Det är därför som vi har en stor invandring till att börja med. Dina släktingar och grannar behöver ingen föreläsning om att det är viktigt med invandring. De vet detta redan. Deras bekymmer är ett helt annat. Om du inte vet vad det är, så ta reda på det. Människorna som valt att säga att de tänker rösta på SD finns runt omkring dig.

Ska något av det jag nu skriver tolkas som att jag tycker att man ska anpassa sig till SD? Inte alls! Tvärtom har jag inte gjort annat de senaste månaderna än att försökt förklara för mina partivänner i Moderaterna att det är bråttom att dra undan mattan för SD medan tid är.

SD fick 12,86 procent i valet. Det var en oerhörd framgång för partiet. Nu får man 17,8 i Sifo. Den som bara viftar bort detta och säger att det rör sig om rasister och idioter, eller att vi ska vara glada för att Yougovs mätning i veckan var fel, eller att opinionsmätningar är osäkra och det bara är valdagen som räknas, skulle jag säga är den sanna idioten. Det är verklighetsförnekaren.

Någon också kanske tror att det här har med decemberöverenskommelsen att göra eller alliansens gamla överenskommelse med MP. Inte alls. Överenskommelserna är bara symptomen på problemet. Problemet är att partiledningarna för alliansen och Socialdemoktaterna inte lyssnar på sina väljare.

Det vi bevittnar är följden av ett brutet förtroende. Ledarna har inte lyssnat på folket och folket låter sig inte läxas upp hur som helst. Därför, för Guds skull! Kom nu inte med fler moraliserande föreläsningar! Man bygger inte upp förtroende genom att läxa upp folk utan genom att lyssna till dem. Det finns ingen naturlag som säger att SD måste växa för varje månad som går. Kom igen nu! Gör ett bättre jobb! Eller avgå.

___________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “SD får “bara” 17,8 procent i Sifo”

 1. Ifall det att du ska redovisa trenden för SD, så tycker jag att du också borde ta med vad Sifo’s September mätning ifrån 2014 som publiserades dagarna före valet visade. För September 2014 så redovisade Sifo ett väljarstöd för Sverigedemokraterna på 9,9 procent. Jag gör antagandet att Sifo korrigerade sina siffror i Oktobermätningen med hänsyn tagen till siffrorna ifrån det nyss genomförda valet. Gällde det bara Oktobermätningen? Ifall man tittar längre tillbaka så förefaller mönstret upprepa sig: I Septembermätning 2010 så redovisade Sifo ett stöd för Sverigedemokraterna på 4,0 procent, jämfört med det faktiska valresultatet på 5,6 procent. I Oktobermätningen som följde so var siffrorna korrigerade för det faktiska valresultatet och visade nu ett stöd på 6,4 procent. Sålunda förefaller Sifo duktiga på att förutse SDs valresultat direkt efter hållet val, men direkt odugliga på att uppskatta Sverigedemokraternas väljarstöd mellan och direkt före val.

 2. Dom fick ju 25 i Yougov och 23 i Sentio, sen 21 eller något i Aftonbladets Sverige tycker, och nu 18 i Sifo (som brukar vara dåliga på SD), och då blir Sifo helt plötsligt den som är sanningen?

  Känns snarare som att man tar bort högsta och lägsta, sen medelvärdet så är man nog nära sanningen. Vilket gör att dom är ett par hundra tusen röster ifrån att kunna vara största partiet.

 3. Det påstås ingenstans i blogginlägget ovan att SIFO sitter på den enda sanningen. Jag är medveten om att SIFO har undervärderat SD tidigare. Ämnet för bloggposten är något helt annat än att diskutera metodproblem.

 4. Om S och M ska kunna ruska av sig den här otrevliga chocken (oavsett om det är 17-25%) så måste de ta till drastiska åtgärder. Samtidigt är det första gången som SD lockar flest LO-väljare. Det pågår nog en del nattmöten just nu. Kanske blir det ett nytt Luciabeslut: https://sv.wikipedia.org/wiki/Luciabeslutet eller något liknande, men då måste nog s dumpa mp och bilda en ren s-regering, samt överenskommelse med M. Det blir nog en omvälvande höst. Trist utveckling för Sverige.

 5. Att svenskar i grunden skulle vara så förbannat glada i invandring tror jag inte på. Det är väl snarare så att de är tvingade att tycka rätt i frågan, samt totalt hjärntvättade av massmedias falska rapporter om hur trevligt det egentligen är med kulturkrockar och den jävla mångfalden.
  Om du inte märkt det är pressen från media väldigt ensidig och ger ofta en vrångbild som inte stämmer med verkligheten.
  I verkligheten har invandringen inte varit lönsam sen nån gång på 70 -talet. I verkligheten har våldtäkterna ökat 7 faldigt sen 70-talet.
  I verkligheten blir du mordhotad om du numer tutar på fel bil för länge, vem fan blev det förr i tiden innan vissa grupper invandrare kom hit???
  Och kom sen inte dragande med det där j-la kebabargumentet en gång till tack!

Kommentarer är stängda.