Vem hjälper vi egentligen?

Idag var jag i domkyrkan och lyssnade till ärkebiskopens predikan. “Se människan på stranden”, var rubriken apropå flyktingkrisen. Det är en bra uppmaning. Men jag skulle också vilja lägga till “Se människan i lägren”. Förutom att gå i kyrkan ägnade jag även dagen åt att lära mig mer om hur mina skattepengar används. Vem hjälper vi?

Sverige lägger ungefär 37,1 miljarder kronor på att hjälpa nödställda, antingen genom att ta emot dem som asylsökande i Sverige, eller genom humanitära insatser på plats, eller att genom att ta emot kvotflyktingar.

Av dessa pengar går 34,3 miljarder till budgetområdena “migration” och “integration” i statsbudgeten. Migration kostar 17,9 miljarder och integration kostar 16,4. I migrationsdelen ingår också kostnader som har med arbetskraftsinvandring och in- och utflyttande svenska medborgare att göra. Men den största biten handlar om asylmottagningen.

Det humanitära biståndet där kvotflyktingdelen ingår uppgår i år till 2,8 miljarder. Det är alltså så mycket pengar Sverige lägger på att hjälpa människor på plats plus att hjälpa kvotflyktingar att få komma till Sverige.

faktaruta

Av dessa pengar går i år 885 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Denna organisation ansvarar för systemet för kvotflyktingar. Under förra året tog Sverige emot 1 900 kvotflyktingar.

Inbördeskriget i Syrien är en av de värsta flyktingkatastroferna just nu. Hur mycket pengar går till att hjälpa dem som bor i flyktingläger i grannländerna? Sida skriver på sin hemsida: “Sidas stöd till Syrienkrisen uppgick 2014 till ca 320 miljoner kronor, varav ungefär 40 procent gick till insatser i Syriens grannländer, där syriska flyktingar sökt skydd.” Det blir 128 miljoner kr.

Vad betyder då allt detta? Jo, att Sverige lägger 34,3 miljarder kronor på att hjälpa de asylsökande som kommer hit på egen hand medan vi lägger 128 miljoner på dem som bor i flyktingläger utanför Syrien och inte har någon möjlighet att åka någonstans.

UNHCR räknar med att i december i år ha hand om 4 miljoner flyktingar från Syrien.

Det finns en väldig obalans mellan vad vi satsar på flyktingar som kommer till Sverige och flyktingar som befinner sig i flyktingläger. Det har sagts att Sverige är som ett akutsjukhus utan ambulans. Den som tar sig till Sverige får hjälp. Den som inte har råd får klara sig själv.

Jag vet inte hur man ska komma tillrätta med denna problematik, men vi brukar ju säga att plånboken ska inte avgöra vem som ska få hjälp.

___________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

10 reaktioner till “Vem hjälper vi egentligen?”

 1. Många idag som pratar om att hjälp i närområdena inte är något effektivt sätt att hjälpa. Detta samtidigt som t.ex. WFP varnar för att om inget görs för att ge mer hjälp just i närområdena så kommer omvärlden få se ännu större migration från området.

  “Abeer Etefa, a WFP regional spokeswoman, said the world must do more to support refugees in the regional host countries or face increasing migration.”

  WFP har varit tvungna att drastiskt skära ner på hur många de kan förse med matkuponger och även hur mycket värde dessa har per månad. Bara nu i september så var de tvingade att meddela 229.000 syriska flyktingar i Jordanien att de inte längre kunde få hjälp av WFP, det är ungefär en tredjedel av de syriska flyktingarna i Jordan som nu blir utan assistans från WFP.

  http://bigstory.ap.org/article/4b04ef3812cf4315a38fed7be3bea8ef/un-agency-forced-cut-food-aid-200000-syrian-refugees

 2. Problemet är att detta har blivit Sveriges signalpolitik och kostnaderna kommer att eskalera ytterligare vilket kommer att utarma vår ekonomi och till slut havererar vår välfärd. Vi kommer inte att ha någon pension när vi slutar arbeta. Det är utvecklingen när dumheten och godheten går hand i hand och styr våra viktiga beslut i vårt land.

 3. Om finansieringen till vapen och vapenembargo infördes och efterlevdes skulle krigen upphöra och flyktingkrisen avta.
  Angrip problemen istf. följdeffekterna!

 4. Hans : Men nu är vi ett litet putteland utan någon riktig makt att påverka omvärlden när det gäller sådana frågor eller ska vår nuvarande katastrof till statschef ställa krav på USA , Israel och Ryssland på stoppad export eller hot om embargon . visst vi kan lägga ner egen tillverkning men det lär inte göra skillnad med tanke på utbudet internationellt.

  Däremot kan vi sluta att locka hit fattiga från diverse utvecklingsländer på farliga resor med vår sirensång om kvinnor och ekonomiska underverk och istället kraftigt utöka kvotflykting mottagningen av dom som FN deklarerat “riktiga flyktingar” dvs några få procent av dom som idag kommer.

  Har du sett smugglarnas reklam om Sverige och vilken sjuk bild av vårt land som sprids i MENA? Det är bilder på demonstrerade svenskor som kräver arabiska män, löften om ett hus per person och pengar i överflöd osv.

 5. Stefan: det är mycket mer än budgetområdena migration&invandring som läggs på invandringen/”flyktingarna”. Ingen vet hur mycket pengar som det går åt till detta. Det är ju naturligtvis medvetet från politiker och tjänstemän. Om folket fick veta så skulle det ju stödja “de mörka krafterna”.
  Bara som ett exempel så får arbetsförmedlingen år 2015 73,9 MILJARDER kronor. Av de 367000 inskrivna arbetslösa hos arbetsförmedlingen så var 188000 inrikes födda. Utomeuropeiska var 137000. Så en betydande del av arbetsförmedlingens budget går alltså till hjälp för “nödställda”. Detta är bara ett av många exempel. Vad med sjukvården, kriminalvården, skolorna, hemspråksundervisning, domstolsväsendet, mm?
  Det skulle vara ärligare om våra politiker ville tala om detta.
  Angående siffrorna för arbetsförmedlingen så kan man läsa här: http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Var-verksamhet/Styrning/Budget-och-ekonomi.html och http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Pressrum/Pressmeddelanden/Pressmeddelandeartiklar/Riket/2015-09-10-Ingen-storre-forandring-av-arbetslosheten.html#.VfEqgBHtlBd.

 6. Som motståndare till massinvandringen av framför allt människor från tredje värden som oftast helt saknar utbildning till ett land som Sverige, ger det mig funderingar. Varför är journalister och politiker samt stor finansen så eniga i detta? OK, vad krävs för ett litet land och en liten valuta som den svenska kronan? Ja de mesta pengarna i Sverige är digitala pengar som bankerna själva får skapa för utlåning mot ränta. Men för att få skapa pengar måste ett land visa på expansion i form av ekonomisk tillväxt och tillväxt av (låntagare) befolkning. Alltså kan man säga att bankernas utrymme att skapa nya digitala pengar till utlåning hänger ihop med inflödet av nya individer till Sverige. Vem vet hur mycket nya påhittade pengar som får skapas i Sverige för varje nytt personnummer som kommer in i systemet? Genomsnittet för en vanlig svensk kredit? 1 miljon 10 miljoner? Dessutom är svenskarna de mest belånade människorna i Europa, de som kommer har inga lån i Sverige, det ger också nationalekonomiska möjligheter. Någonstans här ligger nog svaret på varför det är så viktigt för makteliten i Sverige med massinvandring av människor från tredje värden.

 7. Helt klart finns det en agenda bakom varför man hellre vill ta hit flyktingar istället för att hjälpa dem!
  EU vill så småningom att nationella gränser ska suddas ut liksom den nationalistiska identiteten, kapitalisterna vill använda invandringen för att dumpa lönerna för enklare jobb, det föds för lite etniska svenskar vilket i längden är ett hot mot ekonomin på olika sätt………

 8. Intressanta siffror.
  Måste dock bara påpeka att de pengar som vi lägger på bistånd “försvinner” ju bara. De utgifter som vi har i Sverige för migration och integration finns ju en anledning till att de kan vara så höga – för varje år får vi tillbaka massor av dessa pengar. Pengarna på integration här gör ju att folk utbildar sig, skaffar jobb osv här – EN INVESTERING! Därför blir siffrorna lite skeva jämfört med hur du presenterar dem. Den reella kostnaden för integratinen och migrationen kanske inte ens är en kostnad iom att vi får tillbkaa pengarna. Detta är viktigt att tänka på! Bistånd = pengar försvinner
  Integration = investering, pengar kommer tillbaka

 9. Magnus, ja, jag skriver också att jag bara tittar på två utgiftsområden i statsbudgeten och inte hela kostnaden. Jag påstår alltså inte att detta är hela kostnaden.

Kommentarer är stängda.