Så mycket ökar utgifterna för migration och integration

Som jag tidigare berättat här på bloggen är jag alls ingen expert på invandringspolitik utan håller på att bilda mig själv. Samtidigt som jag gör detta kan man blogga om saken. Min vän Tino Sanandaji påpekade idag att statens kostnader för migration och integration ökat mycket kraftigt på senare år. Hur mycket? Tino hänvisade till Ekonomistyrningsverkets tabeller.

Jag räknade samman siffrorna för utgiftsområde 8 och 13 i statsbudgeten – det är områdena “Migration” och “Integration och jämställdet” – och la in dem i ett diagram.

kostnaderformigration

Som synes har kostnadsökningen varit mycket kraftig under senare år och beräknas öka ännu mer nästa år. I summan ingår nu även statens utgifter för jämställdhet, men det förändrar inte bilden eftersom det är i jämförelse med kostnader för migration och integration en liten summa.

Något som inte ingår i dessa siffror är de ökade kostnaderna som invandring för med sig för kommuner och landsting.

Är det värt investeringen? Ja, det är ju det som är frågan. Det är fullt rimligt att hävda att Sverige ska ta emot så många flyktingar med anhöriga som möjligt, men då bör också prislappen för detta diskuteras och ställas i relation till andra utgiftsområden.

Jag sammanställde det här diagrammet för att åskådliggöra att den situation som vi har hamnat i de senaste åren inte kan jämföras med hur det vara bara för fem år sedan. Det är inte rimligt att blicka tillbaka på hur vi har haft det tidigare och säga att vi bara kan rulla på som vanligt, för som man kan se i diagrammet for utgifterna iväg kraftigt från 2012 och framåt. Även den allra mest flyktingvänliga politiker måste kunna svara på frågan om den mängd pengar vi avsätter till migration och integration är rimlig eller inte.

TILLÄGG

Siffrorna visar löpande priser. Man får tänka in inflationen också som legat på 2-3 procent per år. Den reella kostnadsökningen är något mindre. Men det som jag vill ha fram med att visa diagrammet är att kostnadsökningen varit mycket kraftig på kort tid och att vi mentalt sett inte kan använda 2010 eller 2011 som något slags normalbild. Världen har förändrats.

_______________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

9 reaktioner till “Så mycket ökar utgifterna för migration och integration”

 1. Tack för att du gjort dig mödan att ta fram materialet. Värt att tillägga är att tidpunkten för Migrationsöverenskommelsen mellan den dåvarande regeringen och Miljöpartiet stämmer överens med kostnadsökningen.

 2. Det är totalt ofattbart att Kinberg-Batra & c/o tillåter denna carte blanche. Alliansen behöver endast lova att söka få kontroll över detta policyområde, vilket inte tycks vara svårt att lyckas med sett till övriga Europa, så har man makten och slipper leka parlament fram till 2020 – eller när DÖ nu är tänkt att… dö.

 3. Hade kanske varit mer informativt att visa denna graf i samband med inkomsterna som direkt kan sammankopplas med migrationen?

 4. Som motståndare till massinvandringen av framför allt människor från tredje värden som oftast helt saknar utbildning till ett land som Sverige, ger det mig funderingar. Varför är journalister och politiker samt stor finansen så eniga i detta? OK, vad krävs för ett litet land och en liten valuta som den svenska kronan? Ja de mesta pengarna i Sverige är digitala pengar som bankerna själva får skapa för utlåning mot ränta. Men för att få skapa pengar måste ett land visa på expansion i form av ekonomisk tillväxt och tillväxt av (låntagare) befolkning. Alltså kan man säga att bankernas utrymme att skapa nya digitala pengar till utlåning hänger ihop med inflödet av nya individer till Sverige. Vem vet hur mycket nya påhittade pengar som får skapas i Sverige för varje nytt personnummer som kommer in i systemet? Genomsnittet för en vanlig svensk kredit? 1 miljon 10 miljoner? Dessutom är svenskarna de mest belånade människorna i Europa, de som kommer har inga lån i Sverige, det ger också nationalekonomiska möjligheter. Någonstans här ligger nog svaret på varför det är så viktigt för makteliten i Sverige med massinvandring av människor från tredje värden.

 5. Det är ju mer än vad landet har råd med med tanke på eftersatt infrastruktur, obefintligt militärt och civilt försvar, mycket påver tillvaro för många gamla, världens högst skuldsatta befolkning, inga jobb, inga bostäder mm. Men jag skulle vilja se totalen av statens, kommunernas och landstingens kostnader, inkl resp skuldsättning i nuläget och behov sv att låna för kommande budgetperiod. Statens kostnader är ju bara en del av den kostnadsbörda vi har.

 6. Om man dessutom räknar in de stora problem flyktingar har att få ett jobb bör kostnaderna öka varje år.
  Kanske 10 000 / person och månad i bidrag. Men det är kostnader som inte syns eftersom dom ligger på kommunerna.

 7. Stefan!

  Kan du visa ett diagram hur utgifterna för vård av äldre ser ur under denna tid?

 8. Jag har ingen statistik för kostnaderna för äldrevården i Sverige. Har du?

Kommentarer är stängda.