Flyktingströmmen är alltid störst på hösten

Varför har vi en flyktingkris just nu? Läget i Syrien är ungefär lika eländigt varje dag, så varför uppstod en kris just nu? För något år sedan fick jag höra att hösten var “flyktingsäsong”. Jag tänkte inte så mycket på det då, men det blev ganska uppenbart nu. Men stämmer det att flest flyktingar kommer på hösten?

Ja, det gör det nog. Jag har lagt in Migrationsverkets månadsstatistik i ett diagram.

asylpermanad

Den månadsstatistik som finns tillgänglig på Migrationsverkets hemsida omfattar 2009–2015. Av dessa år är det bara 2009 och 2011 som uppvisar ett annat mönster. Varför 2009 var annorlunda vet jag inte, men att flyktingströmmen under 2011 ökade hela hösten gissar jag beror på att det var då Syrienkriget bröt ut. För alla andra år är det i alla fall uppenbart att flest asylsökande kommer i september och oktober.

Vad som ska hända resten av hösten 2015 har jag ingen aning om men om mönstret upprepar sig kommer asylströmmen att avta i mitten av oktober ungefär.

Jag vet att det var en del som tänkte sig att flyktingkrisen skulle beröra mångas hjärtan och få sympatierna för SD att minska igen, men man ska nog inte göra sig några förhoppningar på den punkten. Allt talar för att flyktingkrisen snart är över, och då är demonstrationerna och kampanjerna också över, och allt går tillbaka till sin grå vardag.

________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Flyktingströmmen är alltid störst på hösten”

 1. “Allt talar för att flyktingkrisen snart är över…”
  Önsketänkande eller vad baserar du det på?
  Möjligt att antalet migranter/asylsökande minskar under den kallare perioden men annars talar nog allt för motsatsen, tyvärr.

 2. Stefan, du låter helt yrvaken. Det väller folk in i Europa till den grad att taggtrådsstängsel sätts upp, länder går ur Schengen för att stoppa en katastrof utan slut. Migranter och asylsökanden vill till Tyskland och…Sverige! Även om Tyskland nu kommer att skicka tillbaka migranter och ta emot endast folk från länder i krig så hittar de övriga säkert vägen till lilla Sverige som faktiskt hänger ihop med Europa osv. Om du gillar statistik så kan du kolla upp bl a brottsligheten och osäkerheten som nu råder i Sverige. Man blir störd när man läser tex hur Sverige ligger i toppen vad det gäller våldtäckter i Europa!

 3. Ulrika, hur brottsligheten har förändrats är inte ämnet för denna bloggpost, utan ämnet är när på året är flyktingströmmarna som störst. Jag vet inte hur brottstatistik kan ge relevant information om den frågan. Om man är intresserad av flyktingströmmar tittar man på flyktingsstatistik.

 4. Stefan
  Du siar att flyktingkrisen snart är över grundad på statistiken, vilket jag tolkar som önsketänkande och inte realistiskt i den nuvarande situationen. Snarare kan det bli så att den minskar under den kalla perioden på året men ökar igen under den varma säsongen.

 5. Ulrika, du frågade vad jag grundade min antagande på. Jag svarade att jag grundade det på det diagram som jag publicerat. Vad annars skulle jag ha grundat det på? Det var ju därför jag publicerade diagrammet. Därmed inte sagt att det är den enda information man behöver ta hänsyn till för den som vill göra en prognos över flyktingströmmen. Men det är inte heller vad jag gör. Det jag gör i den här bloggposten är att visa att asylströmmarna är säsongsbetonade. Och att jag baserar mina slutsatser på det diagram jag har tagit fram borde inte föranleda någon fråga från någon som tänker efter ordentligt för, som sagt, varför skulle jag annars ha publicerat det? Jag grundar väl inte mina slutsatser på ett annat material än det jag har publicerat.

Kommentarer är stängda.