Putin på förstasidan igen

Rysslands president Vladimir Putin lyckas gång på gång sno förstasidan i DN. Att hamna på förstasidan med positiva rubriker är alla politikers våta dröm. Vad är det Dagens Nyheter håller på med egentligen?

Det var Alex Voronov, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren, som idag twittrade ut nedanstående bild. Voronov har helt rätt i att DN spelar Putin i händerna, och det är tyvärr inte första gången.

CQDZ9itUkAAi5a0

Den bild som Voronov twittrade ut är från DN:s landstortsupplaga, men Stockholmsupplagan är inte bättre.

DN 150929

Emellertid såg DN ut så här på förstasidan i våras, på årsdagen efter annekteringen av Krim.

DN Krim 150318

Och så här såg förstasidan ut i mars förra året när annekteringen genomfördes.

DN 140319

Varför är detta ett problem? undrar kanske någon.

Problemet ligger i att Ryssland bedriver en aggressiv utrikespolitik med propaganda som viktigaste instrument till makt och inflytande. Carl Bergqvist (Wiseman) har skrivit en mycket bra analys i Expressen som förklarar Putins maktpolitiska spel. Ryssland för ett krig i Ukraina och för att ta bort fokus på detta har han istället ökat den ryska närvaron i Syrien, eftersom han ser att USA och Europa agerar villrådigt och tafatt. Putin iscensätter därför en teaterscen i samband med FN:s årliga möte i New York för att framställa sig själv som den stora fredsmäklaren. Och DN köper allt som om det vore på riktigt.

____________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Putin på förstasidan igen”

  1. Sverige är väldigt anti-Ryssland, titta på när USA invaderade två länder i mellanöstern och reaktionerna efter det. Hur mkt skit har USA fått i svensk media jf med Rysslands aktion i Ukraina? USA har lämnat större skada efter sig jf med Ryssland ändå framställer vi aldrig USA som någon bov. Putin är inte världens finaste politiker, men det är fan inte amerikanska politiker heller. Mer nyans tack.

    /irriterad student

  2. Putins troll är aktiva här ser jag. Mattias inlägg är ett typiskt exempel på Whataboutism. Han försöker avleda uppmärksamheten från Putin och den aggressiva Ryska utrikespolitiken genom att säga: but what about USA?

  3. Japp totally! USA har destabiliserat hela mellanöstern och Europa ska ta allt skit, dvs flyktingar som vi tycker så synd om (iallafall alla idioter i Västeuropa där muslimer kommer föda ut de etniska folken – kolla bara på födelsiffror så är sjukligt låga). USA har ju alltid en agenda, skapa kaos är bra då läggs fokus på annat, nu ISIS medan USA kan i lugnt och ro plundra och ta de resurser de vill i dessa områden som är krigshärjade.

  4. …USA kan i lugnt (sic) och ro plundra och ta de resurser de vill i dessa områden som är krigshärjade.

    Vilka resurser? Detaljer tack!

  5. Allt snack om att USA är lika dåligt eller ännu värre än Ryssland är bullshit rakt igenom. USA har inte erövrat några landområden på det sätt som Ryssland gjorde 2014 när man invaderade ockuperade Krim och annekterade halvön i strid mot internationell rätt. USA har inte heller “fredsbevarande” trupper i Georgien och Transnistrien. USA gör inte som Ryssland och för krig i Ukraina men låstas som att det inte skulle vara på riktigt. Vad mer? Ja, USA mördar inte oppositionella politiker, som Putinregimen nyss gjorde med Boris Nemtsov. USA tillåter fria medier och att TV-kanalerna sänder nyheter som kritiserar den sittande presidenten. I USA väljer man president istället för som i Ryssland där presidenten väljer sig själv. Alla försök att påstå att USA skulle vara ett sämre land än Ryssland är skrattretande löjliga.

Kommentarer är stängda.