Så löjligt är det att försvara kommunisthyllande konst

Jag vill inte ha kommunisthyllande konst i mitt vardagsrum. Alldeles nyss blev jag intervjuad av UNT om min kampanj mot Uppsala kommuns DDR-konstverk i Carolinabacken. Men som det ofta är kommer man på de bra sakerna att säga i efterhand. Jag bryr mig inte så mycket om vad bildkonstnärer vill göra. Om de vill hylla mördardiktaturer så kan de väl få göra det. Men frågan är varför jag ska behöva stå ut med det i mitt finrum.

För er som inte bor i Uppsala: Carolinabacken är mitt i det historiska och akademiska Uppsala. Det är härifrån SVT en gång om året visar bilder på den berömda mösspåtagningen som sker klockan tre på valborgsmässoafton. Det är alltså stadens gemesnamma finrum. Precis just här har Uppsala kommun satt upp ett konstverk på en transformatorbyggnad. Konstverket är en kopia av en stor muralmålning i Berlin från DDR-tiden. På plats i Berlin är verket ett minne över en ond tid. Flyttat till Uppsala framstår det dock endast som en glorifiering av DDR-diktaturen.

Arg över detta gjorde jag idag på förmiddagen ett par bilder, som jag la ut på Facebook, som visar hur galet det är med totalitär konst. Dessutom passade jag på att raljera över hur kulturnämnden och kulturförvaltningens tjänstemän har försökt försvara sitt beslut.

Man talar om att det ska finnas ett armlängds avstånd mellan politiken och konsten, men det hade ju aldrig iakttagits om en konstnär hade fått för sig att han skulle sätta upp konstverk från Nazistyskland. Därtill pratar man om att allt ska sättas i en “kontext”. Ordet är ett frikort för att får göra vad som helst. All diskussion om kvalitet upphör i samma stund någon säger ordet “kontext”.

– Usch vilket otäckt konstverk!
– Kontext!
– Jaha, du menar så! Intressant.

Här är bilderna med bildtexter.

"Konstverket måste ses i sitt sammanhang". "Det är egentligen ett konstverk som kritiserar kommunismen". "Politiken måste hålla en armlängds avstånd till konsten". Ett anspråkslöst förslag till nytt konstverk på universitetsbiblioteket. Passar bra att sätta upp längs med nya "paradgatan" i Uppsala.
“Konstverket måste ses i sitt sammanhang”.
“Det är egentligen ett konstverk som kritiserar kommunismen”.
“Politiken måste hålla en armlängds avstånd till konsten”.
Ett anspråkslöst förslag till nytt konstverk på universitetsbiblioteket. Passar bra att sätta upp längs med nya “paradgatan” i Uppsala.

 

Till Kulturnämnden, Uppsala kommun. Ansökan om bidrag. Jag vill skapa ett konstverk som utmanar och problematiserar vår tids syn på 1900-talets komplexa historia. Jag vill skapa debatt och väcka känslor. Segraren skriver historien. Därför är det viktigt att konsten vänder på perspektiven och letar upp de alternativa berättelser som gått förlorade. Varje tid måste göra sin tolkning, och sätta in historien i en ny kontext. Kostnadsförslag: 1,2 miljoner kr.
Till Kulturnämnden, Uppsala kommun. Ansökan om bidrag.
Jag vill skapa ett konstverk som utmanar och problematiserar vår tids syn på 1900-talets komplexa historia. Jag vill skapa debatt och väcka känslor. Segraren skriver historien. Därför är det viktigt att konsten vänder på perspektiven och letar upp de alternativa berättelser som gått förlorade. Varje tid måste göra sin tolkning, och sätta in historien i en ny kontext.
Kostnadsförslag: 1,2 miljoner kr.

 

Förslag till ny utsmycking av stadshuset i Uppsala. "Tankeväckande nytolkning av vår komplexa historia, insatt i en ny intressant kontext. Ett normkritisk debattinlägg där konstnären utmanar och problematiserar", skriver Dimitri Sjostakovitj, kulturstrateg på Uppsala kommun. (Bilden är inte gjord av mig utan av en annan person och får därför inte laddas ned utan tillstånd.)
Förslag till ny utsmycking av stadshuset i Uppsala. “Tankeväckande nytolkning av vår komplexa historia, insatt i en ny intressant kontext. Ett normkritisk debattinlägg där konstnären utmanar och problematiserar”, skriver Dimitri Sjostakovitj, kulturstrateg på Uppsala kommun. (Bilden är inte gjord av mig utan av en annan person och får därför inte laddas ned utan tillstånd.)

 

Ytterligare ett förslag har inkommit till kommittén för förnyelse av Uppsalas offentliga rum.  – Under lång tid har många retat sig på devisen ovanför ingången till universitetsaulan. Men detta förslag som kulturförvaltningen på Uppsala kommun har tagit fram kommer sannolikt att vinna stor uppslutning, säger Giuseppe Verdi, kulturkonsulent. – Jag vill skapa debatt och problematisera, väcka känslor och tankar, och sätta in historien i ny kontext. Vi lever i en brytningstid, säger konstnären Bela Bartok.
Ytterligare ett förslag har inkommit till kommittén för förnyelse av Uppsalas offentliga rum.
– Under lång tid har många retat sig på devisen ovanför ingången till universitetsaulan. Men detta förslag som kulturförvaltningen på Uppsala kommun har tagit fram kommer sannolikt att vinna stor uppslutning, säger Giuseppe Verdi, kulturkonsulent.
– Jag vill skapa debatt och problematisera, väcka känslor och tankar, och sätta in historien i ny kontext. Vi lever i en brytningstid, säger konstnären Bela Bartok.

 

"När vi kom till föreläsningen hade kommunen varit framme och piffat upp universitetshuset med en färgglad banderoll," berättar Clara Schuman, som studerar juridik. "Det kändes fräscht." "Vi ville väcka debatt och känslor, och skapa en nytolkning av vår komplexa historia, insatt i en ny kontext", förklarar Franz Berwald, kulturprofet på Uppsala kommun.
“När vi kom till föreläsningen hade kommunen varit framme och piffat upp universitetshuset med en färgglad banderoll,” berättar Clara Schuman, som studerar juridik. “Det kändes fräscht.”
“Vi ville väcka debatt och känslor, och skapa en nytolkning av vår komplexa historia, insatt i en ny kontext”, förklarar Franz Berwald, kulturprofet på Uppsala kommun.

 

Fotomontagen är gjorda av mig och får laddas ned fritt, utom en av bilderna ovan som jag inte är upphovsman till. Men glöm inte att berätta hur de kom till och varför.

___________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Så löjligt är det att försvara kommunisthyllande konst”

  1. Underbart att se dina povokationer. De behövs verkligen, men vi har en lång väg kvar att gå innan vi kan spränga dagens åsiktskorridor.

Kommentarer är stängda.