Efter DÖ: Dags för en ny regering

Om tillströmningen fortsätter i den takt som är nu kommer Sverige i slutet av december ha tagit emot över 150 000 asylsökande, förklarade statsministern på sin presskonferens på fredagen. Decemberöverenskommelsen är historia. Från och med nu gäller ett nytt fokus: Hur får vi stopp på asylströmmen? Vilken ekonomisk politik ska vi driva för att så många nyanläda invandrare som möjligt kommer i arbete så snart som möjligt?

Det var symboliskt att Kristdemokraterna röstade ja till att överge decemberöverenskommelsen samma dag som regeringen höll presskonferens och försökte rädda den lilla skärva av förtroende den har efter att ha kört flyktingpolitiken i botten.

Det finns ingen möjlighet för Sverige att ta emot 150 000 asylsökande, bevilja 70 procent av dem permanent uppehållstillstånd och rätt att ta emot anhöriginvandrare, och samtidigt tro att vi ska kunna ha en välfärdsstat finansierad med höga skatter. Nästa år kan det komma ytterligare 150 000.

Jag har nyliberala vänner som vill avskaffa all reglerad invandring. Men de är också öppna med att de vill avveckla välfärdsstaten. Denna nyliberala dröm ser nu ut att gå i uppfyllelse. Märkligt nog är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som ligger bakom. Inte med avsikt utan genom inkompetens.

Löfven sa på presskonferensen att han är för en reglerad invandring, men siffrorna talar ju för det motsatta. Varningsklockan började ringa redan förra året, men Löfven och hans koalitionspartners har inte velat lyssna. De har istället sagt att alla som varnar för den ökade asylströmmen är rasister. Nu skördar Löfven vad S och MP själva har sått.

Vad gör vi? Decemberöverenskommelsen är inte längre relevant. Den kom till i ett läge där det ansågs viktigare att isolera SD än att försöka lösa själva asylfrågan. Så är inte fallet längre.

Jag tror att vi måste få ett stopp på asylströmmen. De asylsökande söker sig till Sverige eftersom de ryktesvägen har hört att det är lättare att få uppehållstillstånd här och att vi har bättre ekonomiska villkor än andra. Varför ska man försöka stanna i Danmark, ett land som precis har halverat sin ekonomiska ersättning för alla asylsökande? Eller Tyskland som kommer att ersätta fickpengarna med matkuponger och som inte beviljar permanenta uppehållstillstånd?

För att förstå hur mycket 150 000 är kan det vara värt att jämföra med hur många asylsökande det var som EU alldeles nyss satt och förhandlade om. Det var 120 000. EU satt alltså i flera dagar och förhandlade om en mindre mängd asylsökande för hela EU än vad vi, av statsministerns uttalande att döma, kommer att ta emot på bara ett år. Kom ihåg att vi tog emot 81 000 förra året också.

I nästa steg måste allt fokus ligga på att skaffa fram jobb. Sverige har en arbetsmarknadspolitik som går ut på att vi ska försöka avskaffa alla lågbetalda jobb genom att automatisera så mycket som möjligt och genom att utbilda människor så att de kan få de bättre betalda jobben. Jag tror inte att det räcker utan att det också måste finnas jobb för dem som knappt kan någon svenska alls och inte vill eller kan skaffa sig vidareutbildning.

Vem ska då genomföra detta? Det kan inte bli den regering som sitter nu. Den har inte ett tillräckligt parlamentariskt underlag. Den törs fortfarande inte tala om att asylströmmen till Sverige måste minska, eftersom den är rädd för att bli kallad för rasister, och den har inga som helst planer på att genomföra några stora strukturella förändringar på arbetsmarknaden.

Men tro nu inte att jag förespråkar ett samarbete mellan alliansen och SD. Nej, SD har ju en ekonomisk politik som liknar sossarnas, med höga skatter osv. (förutom att partiet dessutom har en otrevlig och splittrande ideologi). Jag kan i detta läge tänka mig antingen en alliansregering i minoritet med SD:s passiva stöd (på samma sätt som under förra mandatperioden) eller, om SD blockerar detta, en S+M-regering.

Jag säger inte att jag har tänkt färdigt på denna fråga, men vi kan inte ha den regering som vi har nu. Haveriet med asylpolitiken har visat detta. Decemberöverenskommelsen har fallit och vi behöver en helt annan ekonomisk politik än den regeringen vill driva och vi behöver den redan imorgon, inte efter nästa val.

___________________

Pingat på intressant.se.

 

Dela med andra:

9 reaktioner till “Efter DÖ: Dags för en ny regering”

 1. M och S har tillsammans 197 mandat. Det är långt mer än 50 procent.

  Jag tror inte på nya partibildningar. Vad ska vi med ett fler borgerliga partier till? Borde vi inte ha färre?

 2. Om man ser det positivt kan det vara så att Sverige behöver den här krisen för att komma fram till en vettig flyktingmottagning och en friare arbetsmarknad.

 3. Hej. Är det realistiskt att tro att någon kan skaffa jobb till ytterligare 150000 när man misslyckats med de 300-400 0000 arbetslösa svenskarna. Möjligen statligt anställda tolkar o volontärer för nya asylsökanden. Enda sättet för Löven att klamra sig fast vid makten är att snabbt ge de asylsökande rösträtt.

 4. Det talas hela tiden om dessa lågkvalificerade jobb som ska skapas men jag hör inga exempel på vilken typ av jobb det kan handla om. Det skulle kunna finnas en poäng i att bemanna offentliga toaletter, men utöver det vet jag inte…

 5. Först vill jag påpeka att det troligen ej är rykten de har hört om hur Sveriges flyktingmottagande fungerar. Officiell information går att få tag på i Somalia, Syrien och Kaukasus lika väl som i Sverige. Internet och telefon är en bra start.

  Till Karins lista över arbeten som varken kräver utbildning eller hög lön kan fogas:
  alla former av städjobb på tåg, gator, bussar och offentliga lokaler; perrongvärdar på tunnelbanor och tåg som hjälper äldre och barn med väskor och visar vägen till toaletten; biljettförsäljare som finns på plats när automaterna går sönder; fem öppna kassor till på varje McDonalds så att “snabbmaten” i Sverige kan bli snabb; bud som kan leverera post när posten nu avvecklas; etc.

 6. Jag tror precis som Marcus att det går att få fram fler jobb av det enkla skälet att vi rationaliserat bort väldigt mycket personal i Sverige i alla branscher. Kruxet är att man inte kan räkna med att de nya jobben blir högbetalda. Därför är det angeläget att sänka inkomstskatterna så att det går att leva på den lön som jobbet ger. Alternativet är arbetslöshet.

 7. OJ vilket hyckleri, jag blir alldeles bestört!

  Men det är klart i M-leden existerar väl en speciell sanning där SD inte finns.

  M måste ta på sig en (kanske största) del av skulden att Sveriges framtid som välfärdsnation är hotad !!

  Jag äcklas av M numer trots att jag vid flera tillfällen röstat M.

  Men ALDRIG mer M har förverkat rätten att styra landet om du frågar mig.

  SD hope for Sweden but probably it will fail…….

Kommentarer är stängda.