Husbonden heter Putin

S.k. alternativa medier gör en stor sak av att de är oberoende från etablissemanget. Problemet är att de av allt är döma beroende av etablissemanget i ett annat land istället: Ryssland. Det är slående hur beredvilligt man lyssnar till husbondens röst, där husbonden heter Putin.

Nyheter Idag är måhända den alternativa kanal som står Moskva närmast med journalisten Chang Frick som mest kända namn. Frick samarbetar med RT (dvs. Russia Today som kanalen hette förut). Det är ingen hemlighet på något vis utan något som han förklarar med att han gillar att ställa fel frågor:

Jag är också stringer (en frilansare med återkommande uppdrag) åt RTs dotterbolag Ruptly. Vi köper även videoklipp från dem. Man kan säga att vi samarbetar lite. Inte för att jag tjänar mer pengar på RT än andra kanaler. Inte för att det är “creddigt”. Nej, det är på grund av att jag “ställer fel frågor”. Då blir RT ett naturligt val.

Samarbetet tycks vara väldigt nära. I samband med att Ryssland inledde sina bombningar i Syrien fick landet kritik för att man inte bombade Islamiska staten som man påstod sig göra utan andra rebeller, däribland Fria Syriska Armén. Ryssland skapde därför en motkampanj där man ifrågasatte om det alls fanns någon moderat opposition i Syrien.

Så här såg den kampanjen ut i RT och Sputniknews, som båda alltså är ryska statliga propagandakanaler och inte nyhetskanaler.

russiatoday

sputniknews

Och som av en händelse har Nyheter Idag en artikel med samma rubrik, på ett ungefär.

changfrick

Chang Frick och Nyheter Idag är emellertid inte ensamma. Den “alternativa” kanalen Fria Tider är också med i kampanjen.

friatider

Den invandringskritiska högerns kanaler lever på att man säger sig vara “alternativa”, frihetliga tänkare som törs säga som det är. Den friheten använder man tydligen till att säga det Moskva vill att man ska säga.

Som bekant finns det ett antal invandringskritiska alternativa sidor på nätet. Putinvänligheten frodas också på sidorna Exponerat, Nya Tider och Motgift. Tidningarna Samtiden och Avpixlat som står SD nära har såvitt jag har kunnat se inte begapat sig i den ryska propagandan.

___________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

9 reaktioner till “Husbonden heter Putin”

 1. Hej, ja är det inte märkligt hur avgrundsmännen från både höger och vänster försöker överträffa varandra i att försvara Putin och förneka Rysslands krig mot Ukraina. Att gamla kommunister kan försvara en högernationalistisk regering vars politik endast gynnar de oligarker och delar av militären och byråkratin som Putin har nytta av, är för mig obegripligt. Kärleken till “Moder Ryssland” är tydligen så stark att de gärna går hand i hand med mörkermännen från andra kanten

 2. Enligt bl.a. Ukrainas generalstabschef strider inte ryska trupper i Ukraina, vilket ej heller USA visat. Efter statskuppen febr. 2014 strider däremot fascistiska förband tillsammans med U:s regeringstrupper. Och MH17-utredningen visar ej att Ryssland/rebeller låg bakom nedskjutningen. Vad tycks om USA:s brutala krig i Irak, Libyen (via helt övertänjd FN-resolution och via NATO), Afghanistan (detsamma), Syrien via ombud som orsak till ISIS och ökad terrorism (enligt Obama DN 13/5), Biden, Generalerna W Clark och M Flynn), 1,5-2 milj dödade samt en huvudorsak till ökad flyktingström? Läs http://jinge.se/mediekritik/rysk-propaganda-enligt-sveriges-radio.htm)

 3. Anders Romelsjö: Det är alldeles förträffligt tillåtet att ge USA på nöten för idiotiska grejer de gör, och det finns åtminstone en viss form av öppenhet – annars hade inte du kunnat peka på alla USA:s brutala krig här och där. Men det är också lika förträffligt tillåtet att studera mer, och båda sidor, så att man kan ha en mindre subjektiv syn på det hela (objektiv syn kan man inte ha i dessa frågor). Du verkar vara så mot USA att din kommentar till Stefan Olssons inlägg inte träffar målet. Helt OK, det är ditt val att blint välja sida, men om du hoppas försöka påverka någon med ditt inlägg kommer du längre om du dels håller dig till saken och dels läser på lite bättre (det var ju rebellerna i Ukraina som skröt över att ha skjutit ner ett plan just då MH17 var det enda planet som gick ner, ryssarna förfalskade fotodokumentation efter incidenten, och nu har man (inte USA) har hittat ryska robotkomponenter i vrakresterna. Vad vill du mer?)

 4. Hejsan!

  Jag är ansvarig utgivare för Nyheter Idag och kan komma med några klargöranden.

  För det första, Nyheter Idag samarbetar inte med RT. Däremot har vi sålt videomaterial till deras dotterbolag Ruptly. Exempel på vad vi sålt är exempelvis den stora skogsbranden i Västmanland härom året, CP-ölen i Göteborg, Femens aktion mot ryska ambassaden, Zlatan-frimärket och rfid-chip under huden. När Chang säger att vi “samarbetar lite” gör han det för chockeffekten. Det konstiga är att folk faktiskt chockas av det.

  För det andra, Changs ledartext är naturligtvis inspirerad av de andra texter du nämner. Den mer relevanta frågeställningen är väl “Var är Syriens moderata rebeller?” Varför kan inte gammelmedia svara på detta?

  För det tredje, och det här är vad många inte förstår med alternativa medier, det är att de måste vara alternativa. Det handlar om att lyfta fram andra uppfattningar än de som dominerar i gammelmedia. Annars kan ju alla läsa DN istället.

  Men det handlar inte enbart om att vara motvalls; Nyheter Idag har aldrig hävdat dumheter som att pro-ryska rebeller inte låg bakom nedskjutningen av MH17. Nyheter Idag var också det enda nyhetsmedium som rapporterade om den lite skumma ryska kopplingen till Ocean X Teams fynd av den ryska ubåten från första världskriget.

  Det tråkiga är att relevanta diskussioner reduceras till deltagarnas påstådda agenda. Det som tidigare avfärdades som konspirationsteorier tycks ha blivit en etablerad sanning: att alla medier har en politisk agenda och ingen kan vara neutral. Istället för att diskutera sakfrågorna handlar det bara om att sätta ut etiketter, pro-rysk eller anti-rysk. Ofta baserat på några enstaka artiklar. Fast det är klart, gammelmedia ifrågasätts inte av dem som ifrågasätter alternativmedia, och vice versa.

  Nyheter Idag har påståtts vara pro-rysk bara för att vi rapporterat om ryska övningsmanövrar och nya vapensystem… Är det bättre att tysta ned Rysslands massiva upprustning? Vilket är att “stå Moskva nära”?

  Nyheter Idag tar emot debattartiklar från vem som helst. Du är lika välkommen som alla andra om du vill göra din röst hörd.

  Bästa hälsningar,
  Jakob Bergman

 5. Jakob,

  Anledningen till att jag skriver att Chang Frick och Nyheter Idag samarbetar med RT är att han själv skriver att det är så. Det är inte en fråga om ett misstänkliggörande på grund av åsikt utan ett faktabaserat konstaterade grundat på ett uttalande av Frick själv, publicerat på Nyheter Idags egen sida.

 6. Jo, jag förstod ditt resonemang, men som jag påpekade bygger det på en falsk premiss. Du behöver förstås inte tro mig, utan du kan fortsätta tro att vi står Moskva nära, fast det är fel.

  Du behöver dock inte sätta din tillit till mig för att se att det du kallar “ett faktabaserat konstaterande” inte följer logiskt på en mening som innehåller både “man kan säga” och “lite”.

  Och så tillägger jag ju att uttrycket likväl var en överdrift. Fast huruvida jag är en trovärdig källa är förstås upp till dig att bedöma.

  Bästa hälsningar,
  Jakob Bergman

 7. “Man kan säga att vi samarbetar lite”, som Frick skriver tolkar jag som att han, och därmed Nyheter Idag, som att han samarbetar med ryska propagandakanalen RT. Det krävs mer energi och kreativitet till att tolka ordet “samarbete” som att det inte skulle handla om samarbete egentligen än vad det krävs för att tolka det som att som att ordet “samarbete” betyder samarbete.

  För övrigt är det väl dags att uppdatera Nyheter Idags ståndpunkt om huruvida det finns en moderat opposition i Syrien eller inte eftersom Lavrov gått ut med beskedet att Ryssland ska stödja oppositionen i dess strid mot IS: https://www.rt.com/news/319584-lavrov-support-syrian-opposition

  Hur ska ni göra nu? Finns det eller finns det inte en moderat opposition?

 8. Jag vet hur du tolkar Changs uttalande, och såsom varande ansvarig utgivare och god vän med Chang vet jag att din tolkning är fel. Jag säger detta enbart för att du tycks vara en vettig människa som förhoppningsvis kan ompröva dina tidigare ståndpunkter. Din mission att lyfta fram ryskvänliga medier ser jag nämligen inget fel i. Min egen inställning är att vi alltid borde ha kärnvapen riktade mot Moskva, och du kan citera mig på den punkten.

  Dessutom, Nyheter Idag har ingen särskild ståndpunkt i någon fråga. De opinionsartiklar som förekommer beskriver skribentens ståndpunkt, inte Nyheter Idags. Nu tänker du förstås att Chang är lika med Nyheter Idag, och du har rätt i den mån att han är den mest produktive medarbetare vi har. Men hans opinionsartiklar är alltid undertecknade med hans eget namn. Vi gör inte som exempelvis DN och släpper ledare undertecknat “Ledarredaktionen”.

  Lavrovs utspel är inte annorlunda än västmakternas. Jaha, var finns de moderat rebellerna? Vi undrar fortfarande. Att Lavrov säger att de finns betyder ingenting. Kom med konkreta bevis istället.

  Så nej, att misstro västmakterna är inte samma sak som att blint tro på allt som Ryssland slänger ur sig. Det betyder inte heller att regimvänliga ryska medier inte har rätt då och då.

  Du känner säkert till att undersökningar visat att ryskvänlig media vinklar lika mycket som anti-rysk media (studien fokuserade på Ukraina-konflikten). Sanningen ligger ofta någonstans mittemellan.

  Nyheter Idag förnekar inte förekomsten av en moderat opposition i Syrien, men om det är en makt att räkna med borde vi ha hört det. Jag förblir skeptisk tills jag är motbevisad.

  Bästa hälsningar,
  Jakob Bergman

 9. Två avslutande kommentarer:

  1. Eftersom Frick skriver att han samararbetar med RT tolkar jag det som att han samarbetar med RT. Någon annan tolkning går inte att göra.

  2. Sanningen om vad som försiggår i Ukraina ligger inte någonstans mellan vad ryska medier skriver och västerländska. Ryska medier producerar lögner och det finns ingen balanspunkt mellan sanning och lögn.

Kommentarer är stängda.