Journalistikens kris fortsätter

Invandringspolitiken fortsätter att vara ett omöjligt projekt för många journalister att hantera sakligt. När det även drabbar SVT:s främsta nyhetsreportrar, några av dem som verkligen ska vara proffs, och flagranta misstag sker i direktsändning, undrar jag om det inte är dags för TV-bolaget att tillsätta en haverikommission. Hur kan det bli så fel?

Diskussionen om sexuella trakasserier i samband med musikfestivaler började med Köln-händelserna vid nyåret. Det kom fram att liknande systematiska trakasserier hade hänt i Sverige också på musikfestivalen We are Sthlm. Parallellt med detta har vi också haft många rapporter om sexuella ofredanden på badhus.

Uppmärksamheten har gjort att nyhetsjournalisterna varit mer uppmärksamma på de musikfestivaler som har hållits nu under första delen av sommaren. Bra rapporter finns att tillgå i lokalpressen.

Döm då om min förvåning när jag på Twitter får syn på detta:

Anna Hedenmo är en av SVT:s tyngsta politiska reportrar. Vad menar hon med att det inte finns bevis? Jag tittade därför på intervjun som Anders Holmberg gjorde med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

akessonisvt

Intervjun är direkt pinsam. Gång på gång frågar Holmberg Åkesson vad han har för belägg för att det skulle vara utländska män som ligger bakom trakasserierna. Jag förstår att Åkesson inte riktigt vet vad han ska svara för det är som om Holmberg nyss kommit tillbaks från en längre resa i yttre rymden.

Hur stor omfattningen är avseende trakasserierna på just musikfestivalerna vet jag inte. Men det är ju bevisat att de verkligen har förekommit och att de även skett på badhus. Någon brist på nyhetsrapportering finns inte.

Av någon anledning kom musikfestivalen “Putte i parken” i Karlstad att hamna i fokus på grund av att polisen på sin hemsida skrev att det var ensamkommande barn som låg bakom ofredandena. Polisen skrev:

Det är med sorg polisen konstaterar att unga tjejers upplevelse av festivalen är att deras kroppar är allmän egendom som ett antal män tar sig rätten att tafsa på.Att få främmande händer på sin rumpa, sina bröst, att man sticker in händer innanför kläder och även kysser vederbörande är vad anmälningarna innefattar. Det här är ett helt oacceptabelt beteende och det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn.

Strax därefter ändrade myndigheten sin officiella formulering och tog bort kommentaren om ensamkommande barn på sin hemsida, men ansvarig chef, som antagligen varit den som ändrat den officiella informationen, hade dagen dessförinnan till Nya Wermlands-Tidningen sagt samma sak: “Under fredagen kan jag bekräfta att det rörde sig om ensamkommande barn”.

Han nämnde också att detta var en ny situation för polisen att hantera: “Det är en markant ökning av den här typen av brott”.

Måhända var det polisens förvirrade uttalanden om vad som hade hänt i Karlstad som fick Anders Holmberg och Anna Hedenmo att tro att inga rapporter om sexuella trakasserier var sanna. Holmberg hänvisar i sin intervju till musikfestivalen i Bråvalla, och att det i alla fall där inte kan bevisas ha förekommit trakasserier av utländska män, men vad hjälper det när det finns mycket annan rapportering att stödja sig på? T.ex. alla händelser med ofredanden på badhus eller det faktum att själva brottet som sådant är nytt. Det nya är att en grupp män omringar en kvinna och förgriper sig på henne. Att detta är nytt finns som sagt bekräftat.

Så här dålig journalistik kan vi inte leva med. Rädslan för att spela främlingsfientliga krafter i händerna fortsätter att blockera många reportar mentalt. Det leder till en osaklig rapportering och att förtroendet till etablerade medier försämras.

Jag har full förståelse för alla som inte vill att hela gruppen ensamkommande barn ska komma att förknippas med den här typen av brott, eftersom det ju rimligen endast är några av dem som är skyldiga. Men det är när problemen förtigs och rykten tillåts härja fritt som den värsta skuldbeläggningen utbryter. När Aktuellts reportar inte förmår ta tag i frågan på ett seriöst sätt bidrar de mer till ryktesspridningen än vad någon enstaka rasistisk gnällspik gör.

Som avslutning vill jag tipsa om programmet Medierna i P1 som uppmärksammade den diskussion som varit på Sveriges Radio. Det var reporten Jörgen Huitfeldt som skrev en kritisk kommentar om journalistiken omkring migrationsfrågor på sin Facebooksida. Stort bråk utbröt. Positivt med detta är att en tillnyktring är pågång. Huitfeldt är en av Sveriges Radios seniora medarbetare, programledare i Studio Ett. Negativt är emellertid att tillnyktringen inte kommit till SVT:s Aktuellt ännu.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Journalistikens kris fortsätter”

 1. Bra att du tar upp detta. Några saker dock. Du skriver:
  “Strax därefter ändrade myndigheten sin officiella formulering och tog bort kommentaren om ensamkommande barn på sin hemsida, men ansvarig chef, som antagligen varit den som ändrat den officiella informationen, hade dagen dessförinnan till Nya Wermlands-Tidningen sagt samma sak”

  Det låter som texten låg ute endast en kort stund, när den i själva verket fanns tillgänglig att läsa från lördag morgon till måndag förmiddag.
  Det var, såvitt jag kan se, inte ens dagen innan som uttalandet “Under fredagen kan jag bekräfta att det rörde sig om ensamkommande barn” gjordes, utan samma dag som den officiella texten ändrades, nämligen under måndagen. NWT’s artikel är publicerad i stort sett samtidigt som P4 Värmlands första artikel om att polisen tar tillbaka uppgifterna.
  NWT, “Publicerad: 2016-07-04 13:46”,
  http://nwt.se/karlstad/2016/07/04/inte-bara-ensamkommande
  P4, “Publicerat måndag 4 juli kl 13.49”,
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6466760

  Det är oerhört märkligt hur selektiva många journalister idag verkar ha blivit. Rapporten som blev så bespottad gällde endast fredagen, med andra ord den dag som polisen i NWT’s artikel bekräftar uppgifterna. Men, när det har skrivits i media så är det lätt att tro att den rapporten skulle gälla hela helgen. Vad jag sett är det också enbart NWT som skriver om bekräftelsen angående fredagen vilket egentligen är lite märkligt, då jag vet att de flesta journalister jag följer på Twitter annars inte ha några problem att återge vad som skrivs i NWT, men här tycks de flesta ha valt att selektera bort bekräftelsen och enbart fokuserat på tillbakadragandet av texten.

  Till sist, att polisen skulle ha tagit tillbaka uppgifterna stämmer ju inte riktigt helt överens med verkligheten heller, utan det är mer formuleringen som de ville ta tillbaka, dessutom först efter att journalister under måndag förmiddag kontaktat dem.

 2. Jag såg också intervjun och det var verkligen pinsamt att se reporterns fixering och brist på verklighetsuppfattning.
  Nu verkar Anna Hedenmo ha raderat sin tweet, hon borde också skämmas.

 3. Jag är inte SD anhängare men efter att ha sett denna reporter beteende blir man SD. Vågar vi inte se sanningen kan vi inte heller åtgärda problemen. Gör som Tyskland nya lagar och hårda straff mot detta ring tafsande på kvinnor. Spelar ingen roll vem du är. FOKUSERA PÅ NYA LAGAR.

 4. Jag förstår att Jimmie Åkesson vann många röster på att bara säga självklarheter i intervjun. Det är det som är så tragiskt. Dåliga journalister är SD:s bästa vänner.

  Jag tror för övrigt inte att det behövs några nya lagar, utan fler och bättre poliser. Vad ska nya lagar åstadkomma? Sexuella ofredanden är ju redan förbjudna.

 5. Det är, som sagts härvan, egendomligt att dessa journalister inte begriper att de bara spelar SD i händerna med sina pinsamma försök att, till varje pris, blanda bort korten. Hur kan de inte begripa vilket intryck det ger? Jag förstår det inte. De ska ju föreställa proffs??

 6. Vi norrmän ler lite av dom extremt politisk korrekta svenska reportrar som för varje pris inte vill gå med på att ensamkommande flyktnige”barn” har en kultur som är totalt annorlunda en vad medborgarna i det svenska folkhemmet är van vid.

  Samtidig läser jag att polisen i Norrköping just nu är beväpnat med k-pist.

  Hur skall det här bli om några år?

 7. Tack för en mycket bra och viktig text i dessa tider!

  Jag tycker verkligen inte heller om SVT:s och medias behandling av Felicia efter hennes debattartikel….

  https://www.facebook.com/Strykfriskjorta/posts/10157249145220195

  “”Jag har nu bett både journalisten på SVT Kultur och journalisten på DN Kultur att rätta sina artiklar efter att de nya uppgifterna kommit fram. Inväntar fortfarande svar.

  Jag har även skickat en replik till SVT Opinion där jag försvarar mig mot kritiken och faktafelen. De har med bestämdhet tackat nej till att ge mig replikrätt.

  Inte en enda gång har jag blivit uppringd av journalisten på SVT Kultur eller DN Kultur för att få en replik på påståendena om faktafel i min artikel. Trots att jag nämns med namn.””

  http://frusundmarksprlor.blogg.se/2016/july/vem-bryr-sig-ingen.html

  “”Min debattartikel http://www.svt.se/opinion/felicia-sundmark-om-overgrepp har väckt debatt inom mediakåren. SVT opinions redaktion valde att lägga till en fotnot och den har nu använts flitigt för att försöka ogiltigförklara resonemanget i min text. Jag anklagas för faktafel och röster har höjts för att artikeln ska plockas bort.

  Det stämmer att polisen efter att min artikel publicerats tog tillbaka sina uppgifter om vilka de misstänka gärningsmännen var. Dock har de tillbakavisade uppgifterna fått en del poliser att enskilt gå ut och hävda det motsatta och att polisen tagit tillbaka det av rädsla för att anklagas för främlingsfientlighet.””

Kommentarer är stängda.