Integration: Kommande valfråga

(Text från Facebook 2021-09-06.)

Vänner!

Som många redan vet har jag för avsikt att kandidera till riksdagen för Moderaterna, och inom kort startar partiets interna provval här i Uppsala län.

Det är därför dags att berätta vad jag kan och vill göra som riksdagsledamot.

I våras, när jag gick ut och berättade att jag skulle kandidera, nämnde jag att integrationen kommer att bli valets stora fråga, och det är också den fråga som jag tycker är mest angelägen.

En vän till mig som invandrat uttryckte det så här: ”Sverige är ett smörgåsbord av möjligheter. Frågan är hur hungrig du är.” Integration är möjlig för alla, men man måste anstränga sig själv. Jag håller med om det. Det är så jag alltid har upplevt vårt land och det är så jag vill att det ska vara.

Men det är inte riktigt så just nu för det utanförskap som vuxit fram är omfattande. De sociala problem som uppstått är svåra, men samtidigt inte heller olösliga. Som jag ser det är det tre områden som måste prioriteras:

  • Lag och ordning.
  • Arbete för alla.
  • Vägar in i Sverige.

Först och främst måste vi ha trygghet och ordning. Vi har inte det i alla bostadsområden idag. Här lever istället folk med kriminella gäng och klaner. Religiös extremism och hederskultur som förtrycker kvinnor är vanligt.

Staten måste hävda sin auktoritet på ett mer kraftfullt sätt än idag. Gängkriminaliteten måste tryckas tillbaka. Metoder för hur detta ska göras finns, men Sverige måste ta mod till sig och använda dem, som till exempel avlyssning i förebyggande syfte, kronvittnen, dubbla straff för gängbrottslighet (som man har i Danmark). Det finns mer att göra.

Därtill måste det finnas en möjlighet för alla att få arbete. Vägen in i samhället är alltid att ha ett jobb så att man kan ta ansvar för sin egen försörjning, men arbetslösheten i utanförskapsområdena är skyhög.

Jobb finns att få i Sverige, men det finns inte så mycket ”enkla jobb” kvar i samhället. Som minst gymnasieexamen krävs för nästan alla jobb idag.

Det staten kan göra är att erbjuda utbildning, framför allt i svenska språket. (SFI ska hålla hög kvalitet och det ska vara krav på godkända resultat för att medborgarskap m.m.) Därutöver måste skatter och arbetsgivaravgifter hållas nere, och det förslag om bidragstak, som M har lagt måste genomföras. Idag kan vissa familjer få lika mycket i bidrag som de skulle få i lön om båda föräldrarna arbetade. Drivkrafterna att hitta en försörjning åt sig själv är inte stora nog.

Utöver detta finns även en kulturell aspekt av integrationen, som jag tycker att mitt parti har missat att prata om. Det måste också finnas en väg in i ”det svenska”. Många invandrare har vittnat om att svenskarna är en svår grupp att förstå sig på.

Jag tror inte på assimilering med tvång, men däremot att alla som vill bör erbjudas en möjlighet att lära sig svensk kultur för att lära sig förstå sitt nya folk. (Läs gärna Mustafa Panshiris nya bok ”7 råd till Mustafa” så förstår ni vad jag menar.)

Svenska språket är självklart nyckeln här, men även kunskap om svensk historia och svensk litteratur. Idag erbjuds inte invandrare kurser i detta. Jag upptäckte till min stora förundran att min kurdiske pizzaleverantör som bott i landet i flera decennier inte visste vem Evert Taube var. Jag förstod då vidden av hur dåligt skött svensk integrationspolitik har varit.

Mycket mer att säga finns så klart. Jag har exempelvis inte nämnt att en förutsättning för att allt ska fungera är att vi håller fast vid en stram migrationspolitik och inte heller har jag sagt något om skolan, som ju är helt avgörande för allas uppväxt. När jag sitter och skriver denna text har regering precis lagt ett förslag om att sänka antagningskraven till gymnasiet. Jag finner knappt ord för att beskriva hur fel det är.

Ni som är medlemmar i M i Uppsala län får gärna höra av er med frågor om hur jag ser på olika förslag. Jag har inget emot att dela mig mer av mina tankar.

Nästa längre inlägg där jag presenterar idéer som jag vill ta med mig till riksdagen kommer att handla om ”Vad får vi för pengarna?”. Vi betalar höga skatter, men vi får inte den välfärd vi har tänkt oss. Håll utkik.

www.stefanolsson.nu finns min CV för den som vill veta vad jag har för meriter: yrkesmässiga och politiska. Och som jag nämnt tidigare har jag inte för avsikt att kandidera på topposition på regionlistan i nästa val.

Dela med andra:

En kommentar till “Integration: Kommande valfråga”

Kommentarer är stängda.